a

Musée Africain de Namur

1 februari, 2020 | URBA KBAU

Op 8 oktober 2019 sloot MusAfrica zijn deuren in afwachting van werkzaamheden om het museum uit te breiden en te restaureren.

Zicht op MusAfrica na werkzaamheden in het Quartier des Casernes. ProjetCoeurDeVille (c) Thomas & Piron

Naast de vergroting van de oppervlakte van het complex (van 650m² naar 850m²), zal het museum worden uitgerust met :

  • Een nieuwe tentoonstelling en scenografie,
  • aangepaste ruimtes voor het conserveren van de collecties,
  • een educatieve ruimte,
  • een nieuwe bibliotheek en archiefcentrum,
  • een lift voor mensen met beperkte mobiliteit.

Deze ontwikkelingen zullen plaatsvinden als onderdeel van de algehele herontwikkeling van het Quartier des Casernes. Het volgende zal worden gebouwd en ontwikkeld: een groot aantal wooneenheden, een grote openbare ruimte in de vorm van een park, een openbare bibliotheek, een brasserie, een buurtwinkel (kortsluitmarkt), ruimtes voor ambachten gerelateerd aan het gerechtsgebouw en een parkeergarage.

MusAfrica heeft vijf jaar nodig om dit grote vernieuwingsproject te voltooien. Gedurende deze periode zullen er buiten het gebouw tijdelijke tentoonstellingen worden georganiseerd. De volgende zijn: “Le Congo mis en case” (2020), “Africa-brassage” (2021), “Photographes et peintres entre-deux-guerres en Afrique Centrale” (2022), enz.

Het museum zal ook zijn activiteiten voortzetten op het gebied van aankopen (objecten, boeken, archieven, enz.), conservering, onderzoek en outreach.

www.musafrica.net

Ontdek onze andere artikels

Waarom Congo een “modelkolonie” was »

Artikel uit La Libre Belgique, rubriek “débats et opinions” (gepubliceerd op 07-02-2023) Haven van Matadi. In 1955 telde Belgisch Congo meer dan 2.500 verwerkende industrieën en meer dan twee miljoen industriële werknemers....